Followers

10 Fakta Tentang Bayi Yang Anda Tidak Tahu

Thursday, March 29, 2012
Salam. Seronok tak ada bayi? Tambah-tambah lagi yang dah kahwin, mesti nak bayi. Itulah pelengkap sebuah keluarga kan? Ini sedikit perkongsian tentang bayi untuk sahabat-sahabat. =)

1. Sekitar usia 3 bulan, bayi mula menelan air ketuban dan mengeluarkannya kembali sebagai air kencing. Ini untuk melatih sistem pencernaan dan perkumuhannya. 

2. Bayi boleh menangis sejak di dalam perut lagi. Sekitar usianya 3 bulan, peti suara sudah mula terbentuk dan bayi sudah mula menangis tetapi dalam diam.

3. Seawal usia 4 bulan, bayi mula meneroka ruang di sekelilingnya. Dia mula bermain dgn tali pusatnya, menghisap ibu jarinya sendiri, berenang-renang, menendang sekelilingnya dan berpusing-pusing di dalam kantungnya. Tetapi lazimnya ibu yang baru pertama kali hamil tidak akan menyedari pergerakan bayi sehigga usianya 5 bulan. 

4. Ketika usianya memasuki 4 bulan, bayi akan mula tersedu untuk melatih sistem pernafasan. Bila bayi tersedu, ibu dapat merasakan getaran halus atau denyut halus di perut. 

5. Pada usia 5 bulan, bayi mula memberi reaksi kepada bunyi di luar perut ibunya dan akan menutup telinga dengan tangannya sendiri apabila mendengar bunyi kuat.

6. Sekitar usia 6 bulan, memori bayi mula terbentuk dan bayi dapat mengingati dan mengenali suara ibu bapanya dan mula meneroka anggota tubuh badannya.

7. Seperti kita, bayi di dalam perut juga bermimpi seawal usianya 7 bulan. Aktiviti bermimpi ini akan melatih perkembangan otak bayi.

8. Apabila otaknya sudah terbentuk, bayi akan dapat merasai kesakitan sejak di dalam rahim lagi. Apabila ibu tertekan atau stress, emosinya juga terganggu dan menyekat perkembangan mentalnya. 

9. Sebaik sahaja deria rasanya terbentuk, bayi juga dapat merasa makanan yang dimakan oleh ibunya dan boleh mengerutkan dahinya dan memuncungkan mulutnya sebagi reaksi kepada rasa pelik makanan yang dimakan oleh ibu.

10. Sebaik sahaja lahir, pertama kali bayi membuka mata, anak matanya akan membesar untuk menampakkan kecomelannya untuk memikat hati orang di sekeliling terutama ibu bapanya. Sebab itulah bayi nampak comel 

SWEETTTT KANN???? =)
7 orang mengarut:

 1. kutip ilmu keibubapaan sekarang untuk mendidik generasi akan datang dengan cemerlang..insya-Allah ,Amin.

 1. asyraf said...:

  nasihat yang berguna untuk ustzah sendiri kan? =)

 1. ya dan berguna untuk semua orang yang punya angan-angan ada zuriat sendiri..juga bagi sesiapa yang ingin menjadi pendidik..insya-Allah

 1. asyraf said...:

  Penuhkan jiwa terbiyyah dan jiwa islam pada seorang anak dari seawal perkahwinan ibu bapa sendiri =)

 1. sebelum perkahwinan lg akhlak anak sudah dibentuk..betul tak?

 1. asyraf said...:

  setuju. akhlak anak-anak ada pada akhlak ibu bapanya.

Post a Comment