Followers

Gambar Palsu Yang Menggemparkan Dunia

Wednesday, December 21, 2011

Berikut merupakan sebahagian daripada gambar-gambar palsu yang pernah menggemparkan dunia suatu ketika dulu. Malah tidak keterlaluan dikatakan, ramai yang mempercayai gambar-gambar ini sebagai kejadian yang benar-benar berlaku.

Gambar ini rasanya paling heboh di Malaysia suatu ketika dulu, kononnya tengkorak manusia bersaiz gergasi ditemui di padang pasir Arab Saudi, seperti yang dilaporkan oleh akhbar, The New Nation Bangladesh pada tahun 2004. Gambar ini tidak lain, hanyalah rekaan photoshop yang dikeluarkan oleh laman web Worth1000.com


 Pada sekitar tahun 2001, satu foto kucing raksasa beredar melalui e-mail dan dikatakan sebagai kucing terbesar yang ditemui berdekatan dengan makmal nuklear di Kanada. Gambar ini sebenarnya hanyalah rekaan semata-mata oleh seorang lelaki; Cordell Hauglie yang disebarkan pada Mei 2001 kepada rakan-rakannya sebagai bahan jenaka.

 Beberapa saat selepas serangan 11 September, beredar foto di internet tentang seorang lelaki yang sedang berdiri di bangunan WTC dimana sebuah pesawat sedang menyerang bangunan itu. Gambar ini juga ternyata palsu.

 Pada tahun 1917, dua orang kanak-kanak perempuan yang baru kembali dari bermain di kebun mereka menunjukkan bukti bahawa mereka bermain dengan pari-pari. Namun pada tahun 1970-an dibuktikan bahawa gambar tersebut adalah palsu. Salah seorang saksi bernama Elsie Wright mengakui bahawa pari-pari itu tidak lebih dari gulungan kertas.


 Gambar ini terkenal dengan nama Monster Loch Ness atau Nessie. Pada 1994 terbukti bahawa gambar itu palsu dan hanya direka. Gambar ini hanyalah permainan kapal selam yang dilengkapi oleh kepala ular laut.


 Ray Santilli pada tahun 1995 menyatakan beliau memiliki gambar Alien UFO yang sedang dibedah pada tahun 1947, namun pada tahun 2006 dia mengakui bahawa gambar itu hanyalah sebuah gambar yang diolah semula dari sebuah kejadian.


 Pada 1 April 2008 yang bersamaan dengan April Fool, BBC melaporkan rakaman penguin berenang dan terbang dari Antartika ke Brazil. Rakaman ini merupakan rangkaian April Fool yang dipaparkan oleh BBC namun mendapat reaksi yang serius dari pelbagai pihak.


Gambar ini muncul pada tahun 2001 yang memperlihatkan sebuah hlikopter sedang diserang oleh paus ganas. Gambar ini juga adalah gambar palsu.


Rasanya, ramai yang telah tahu bahawa gambar kematian Osama bin Laden ini adalah gambar palsu yang telah di photoshop kan.


Read more: http://billyinfo.blogspot.com/2011/05/gambar-gambar-palsu-yang-pernah.html#ixzz1h9PHC5lT

0 orang mengarut:

Post a Comment